skip to main content
CEC Logo
Landscape Case Studies
Client: Seth Stein - added:
Replacement dwelling - Seth Stein

Replacement Dwelling

Click on image below to see gallery

The sensitive location of this site was a key factor in the approach to the design and overall management of this project for a replacement dwelling, influencing site layout and buildings design.  The client appreciated the need to engage the local planning officer and community from the early stages of the project, paying particular attention to feedback from the Parish Council and the architects gave considerable consideration to the way in which the proposed building related to its setting in terms of massing, design features and material as well as integration with its existing mature grounds.

CEC provided a range of services across landscape and ecological specialisms taking the project from concept design through a successful planning application, working closely with the architects throughout.  These included Initial Landscape and Visual Appraisal, Pre-application Advice, Bat Surveys and design advice, Landscape and Visual Impact Assessment, Landscape Strategy and Design and a Landscape Response to Planning.

CEC’s input was phased to enable the design to respond to landscape and visual constraints from the outset and for each iteration to be reviewed and solutions worked up collaboratively with the project architects.

The initial landscape and visual appraisal concluded that the actual area within which any effects were likely to be experienced by the replacement dwelling was limited to within Restronguet Creek with the southern banks around the Pandora Inn being of particular sensitivity.  Retention of the exiting trees of site was a priority as they are a prominent landscape feature and provide a high degree of screening in sensitive views.

Findings informed pre-application advice and discussions with the planning case officer as well as development of a landscape strategy to provide a basis from which detailed landscape plans can be developed and demonstrate the context led approach to the overall scheme.

Once a final design was available the LVA was developed into a full LVIA to accompany the planning application, this was then used to provide a written response to consultee comments used to inform the planning officer’s discussions with them and determination of the application.

Proposals for the site fully address its landscape context and minimise any adverse effects on the area’s character and views across the creek to the site whilst also creating a new dwelling which introduces a different style and standard of architecture to the scene.  The scheme received planning approval in November 2017.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditShare on LinkedInEmail this to someone
Feedback:

This project required CEC’s specific input on visual impact, landscaping and ecology from the outset and a collaborative way of working to ensure that our proposals were appropriate to the settings whilst retaining the ambitions of the architectural proposals. They also formed part of a collaborative team in conjunction with our arboriculture and structural consultants.

We feel their approach was of great use during the planning process and where further input was necessary for consultation or responding to comments, their work was always specific, clear to understand and relevant.

Andrew Abdulezer, Seth Stein Architects
Contact us for more info
This website uses cookies to ensure you get the best experience from our website - More info - Got it!
enquiries@cecenvironment.co.uk 01872 245510